De brouwerij

Waterfields
Brewery
Passendale

Ambacht en vakmanschap met een sterke lokale verankering

Obuz is niet zomaar een bier, het is een special blond, gebrouwen volgens de ongeschreven regels van het ambacht. Het eerste echte Belgische boerderijbier: gezaaid, geoogst en gebrouwen door een boer met een grote passie voor bier.

Vierde generatie op de boerderij

De velden van de familie Lemaire hebben al decennialang hun nut bewezen: van graaslanden voor dieren tot vruchtbare gronden voor het groeien en oogsten van groenten.

Vandaag breekt een nieuw hoofdstuk aan en kan je het karakter van de grond nu ook gewoon proeven in het glas.

Generatie 1: Henri & Hermenie

De boerenfamilie Lemaire kent haar roots in het West-Vlaamse Bellegem. Toen bleek dat er een schaarste was aan landbouwgrond in de regio, trokken Henri Lemaire en Hermenie Callens in 1920 naar Passendale, om daar hun geluk te zoeken en vooral ook om hun activiteiten uit te breiden. Bij hun aankomst in Passendale, een tijdje na de Eerste Wereldoorlog, zetten ze het boeren verder en combineerden ze hun activiteiten met het uitbaten van een bakkerij, geïnstalleerd in de boerderijwoning. De hoeve is volgens betrouwbare bronnen trouwens één van de oudste hoeves in Passendale.

Generatie 2: Germain & Alice

Vier jaar na hun aankomst in Passendale, in 1924, wordt Germain Lemaire geboren. Germain ontmoet Alice, trouwt en neemt de verantwoordelijkheid over het familiebedrijf over van Henri en Hermenie. Waar zij voornamelijk de focus legden op gemengde landbouw en grove groenten, kiest Germain de weg vooruit en neemt er ook veeteelt bij.

Generatie 3: Werner & Magda

Werner Lemaire wordt geboren in 1951. En ook hij wordt klaargestoomd om in de voetsporen van zijn vader en grootvader te treden. Werner trouwt met Magda Vandermeersch en neemt het roer over van zijn ouders Germain en Alice. Hij kiest voor een voortzetting van de activiteiten van zijn vader en wijkt niet af van de ingeslagen weg.

Generatie 4: Henk & Annelies

Henk, zoon van Werner en Magda, en zijn vrouw Annelies hebben het familiebedrijf vandaag grotendeels overgenomen. Waar Henk aanvankelijk koos voor klassieke gewassen zoals maïs, granen en aardappelen, volgt hij vandaag een andere koers. In 2007 bouwt Henk op het hof een tentoonstellingsruimte, die hij drie jaar later omtovert tot een feestzaal. In 2017 opent hij een B&B, boven de feestzaal. Maar uitbreidingsdrang van Henk en de zin om zich te onderscheiden van collega-boeren is groot. In 2019 zaait de boer zijn eerste gerst en de rest is geschiedenis …

Alles op dezelfde site

De brouwerij Waterfields Brewery Passendale maakt deel uit van een groter geheel. Henk Lemaire is naast boer en brouwer ook gastheer van de B&B Waterfields en uitbater van de feestzaal, allemaal gelegen op één en hetzelfde domein. De brouwinstallatie is ontworpen door de boer zelf. Met een verleden als brouwmeester bij een gekende bierproducent tekende Henk het ontwerp van de installatie zelf uit, rekening houdend met het bier dat hij wil brouwen. Ondanks het gebruik van spitstechnologie, is de installatie perfect in staat om een artisanaal bier te produceren, met het ambacht in gedachten.

Duurzaamheid
hoog in het vaandel

OBUZ profiteert van de natuur, daarom vindt de brouwer het vanzelfsprekend dat hij ook iets terug doet voor het milieu. Waterfields Brewery Passendale investeert in duurzaam ondernemen. Dat betekent dat er veel aandacht wordt besteed aan waterbesparing, energieverbruik en lokaal ondernemen.

Een uniek bier als resultaat

OBUZ 6° is een doordrinker met de allures van een degustatiebier. Een stevige pils, perfect in evenwicht. De tripel OBUZ 9° is het ietwat zwaardere werk. Beide bieren combineren de smaken van het Vlaamse veld en de kracht van eigen ingrediënten.

Meer over het bier

De grondleggers

Stef Dejonghe, neef van de brouwmeester en mede-oprichter

“Toen ik Henk met passie en volle overgave over zijn droom hoorde vertellen, raakte dat bij mij een gevoelige snaar", vertelt de medezaakvoerder. Waar Henk alles weet over het brouwen van bier, brengt Stef vooral zijn jarenlange ervaring als zelfstandig ondernemer de brouwerij binnen. Naast een reclame- en communicatiebureau beheert Stef o.a. een keten van vapeshops.

Henk Lemaire, de brouwmeester en mede-oprichter

Henk werkte een 15-tal jaar in een gekende brouwerij in Roeselare. Het is hier dat hij de microbe voor het brouwen te pakken kreeg. De fascinatie voor bier en het maken van bier groeide jaar na jaar. Zijn interesse werd steeds groter en zijn honger naar informatie over het brouwproces stilde hij met een opleiding. Maar kennis alleen bleek niet voldoende.

“Het is altijd mijn droom geweest om bier te maken. En die droom heeft lang kunnen rijpen. Anderhalf jaar geleden werd deze concreter toen ik met mijn neef Stef Dejonghe aan de babbel geraakte”, vertelt Henk.

Sophie Vantomme, vrouw achter Obuz

Sophie Vantomme, de vrouw van medezaakvoerder Stef Dejonghe, is een vrouw met een missie en steekt haar ambitie niet onder stoelen of banken. Ze was o.a. actief in de reclamewereld, baatte een retailwinkel uit en deed ervaring op in de verzekeringssector. “Ik bijt me graag vast in nieuwe dingen. De voedings- en drankenindustrie heeft me altijd al geïntrigeerd en met OBUZ krijg ik de kans om mijn schouders te zetten onder een project waar ik voor de volle 100% in geloof.” Sophie verdiept zich elke dag in de verschillende facetten van haar job. Als internal sales en algemene support staat ze in voor de algemene ondersteuning en is ze het aanspreekpunt voor alles wat je wilt weten over het eerste echte boerderijbier OBUZ.

Meer weten
over OBUZ?

Contacteer ons