Het verhaal

Gebrouwen
op Vlaamse
Velden

De gouden zweem over het Vlaamse korenveld: het is en blijft een bijzonder zicht. Onze grond, onze pracht, onze smaken…

OBUZ is het product van het land, ons land, van velden die al generaties lang beheerd worden door Vlaamse boeren. De smaken ontwikkelen zich in de aarde, zetten zich vast op de gerst en komen door het vakmanschap van de brouwmeester volledig tot uiting op je smaakpapillen.

Een uniek
brouwproces

OBUZ wordt volgens aloude traditie gebrouwen, met oog voor ambacht. Wat het brouwproces van het bier zo bijzonder maakt, is dat de keten zich sluit op en rond de boerderij. De gerst grootgebracht op het eigen veld, het brouwsel gemaakt en gebotteld op de boerderij.

Het volledige brouwproces
in eigen handen

Zaaien en oogsten op de Lemairevelden

Alles begint bij het uitzaaien van de graankorrels over de velden van de familie Lemaire. Eenmaal gezaaid, nemen de gerstkorrels het unieke karakter van de Passendaalse grond over en neemt het gewas het bodemvocht op, zodat de kiem in de korrel kan groeien.
OBUZ maakt gebruik van wintergerst, wat betekent dat deze in volle zomer wordt geoogst. Zijn de velden leeggemaakt, dan wordt de gerst te drogen gelegd.

Brouwen: een delicate ambacht

Tussen het oogsten van de gerst en de eerste slok bier zijn er heel wat tussenstappen die minutieus doorlopen moeten worden: van het schroten of malen van de mout, het maischen of laten trekken van wort, filteren en spoelen, koken, hoppen en laten afkoelen tot het op gang brengen van de gisting. Elke stap is cruciaal en wordt volgens de regels van de kunst uitgevoerd.

Bottelen

Na de ‘nagisting’, ook wel lagering genoemd, wordt het bier gebotteld en gist het gerstenat op de fles … Het is tijdens deze eindfase dat de smaken zich verder ontwikkelen en dat er koolzuurgas ontstaat. Om het bier optimaal te laten rijpen doet de brouwmeester een beroep op een warmhoudkamer. Na een rustperiode is het bier drinkensklaar.

Belgisch boerderijbier

OBUZ is het eerste echte Belgische boerderijbier, en dat is het met recht en reden. Het hoofdbestanddeel, de gerst, wortelt zich in de velden van de familie Lemaire en neemt de karakteristieken van de Vlaamse grond zorgvuldig in zich op. Eenmaal volgroeid, oogst de boer de gerst en begint hij op de boerderij aan de volgende stappen in het brouwproces.

De restproducten, afkomstig van de oogst, worden opgehaald door boeren in de buurt. Zo gaat quasi niets verloren en blijft het brouwgebeuren lokaal. OBUZ is gebrouwen volgens de principes van de boer, met veel aandacht voor ambacht, met durf en echt vakmanschap.

100% West-Vlaams

Het oervlaamse karakter van het boerderijbier OBUZ werd onlangs erkend, waardoor OBUZ 6° en OBUZ 9° vanaf heden echte ‘Erkende Hoeve- en Streekproducten’zijn. 100% West-Vlaams, met pure producten van eigen bodem. OBUZ 6° en 9° zijn Passendaalse boerderijbieren die gebrouwen worden volgens de principes van de boer. De boerderij fungeert als brouwerij, waar de brouwmeester aan de slag gaat met gerst afkomstig van de velden rondom het hof en hoppe uit Poperinge. Pure ambacht, pure ingrediënten en pure smaken: 100% West-Vlaams!

Meer weten
over OBUZ?

Contacteer ons